Μούργα. Το παχύρευστο κατακάθι που μένει στα μπουκάλια ή στα δοχεία. Είναι επικίνδυνο;
Μούργα. Πολλοί καταναλωτές βλέπουν μετά από λίγες μέρες στα γυάλινα μπουκάλια που αποθηκεύουν το λάδι ή στο τέλος των τενεκέδων, ένα παχύρευστο κατακάθι, αν είναι άτυχοι μέχρι και ύψους δαχτύλων.
Ελάχιστη ποσότητα είναι δικαιολογημένη κι αυτή μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες κι αφού έχετε ενημερωθεί ήδη. Περισσότερη ποσότητα είναι αδικαιολόγητη και υποδηλώνει λάδι κακής ποιότητας, περσινής χρονιάς ή παγωμένης ελιάς.
Μπορούμε να εγγυηθούμε για το ελαιόλαδο παραγωγής μας ότι δεν θα βρείτε ποτέ μούργα!
Όταν ο παραγωγός φέρνει το λάδι στην αποθήκη του από το ελαιοτριβείο, δεν έχει κατασταλάξει εντελώς όπως είναι φυσικό. Περιέχει ένα μικρό ποσοστό ζαχάρων και πρωτεϊνών από την σύνθλιψη της σάρκας της ελιάς, που είναι βαρύτερα από το λάδι και κατακάθονται. Αυτή είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες και εναπόκειται στην γνώση, την εμπειρία και την ευθιξία του παραγωγού, για το πότε πρέπει να δώσει το λάδι προς κατανάλωση.
Ωστόσο σε πολλούς αρέσει να αγοράζουν το λάδι κατευθείαν από το ελαιοτριβείο, με αποτέλεσμα να μένει αρκετή ποσότητα στα αποθηκευτικά δοχεία. Σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός οφείλει να έχει ενημερώσει τον πελάτη αν θέλει να έχει ο ίδιος αυτή την φθορά (μούργες λαδιού, κατακάθια).
Η μούργα δεν είναι βλαβερή για την υγεία μας, αλλά είναι δυσάρεστη στην όψη και πρέπει να αλλάζουμε δοχείο στο λάδι για να καθαρίσει για να μην επηρεάσει την ποιότητα του λαδιού, αφού είναι και γευστικά «πικρή». Η αλλαγή δοχείου γίνεται άφοβα, προσέχοντας να σταματήσουμε στο σημείο που παύει το λάδι να είναι διαυγές και προσπαθώντας να είναι όσο γίνεται γρηγορότερη η επαφή του με τον αέρα. Μπορεί να βοηθήσει και το απορροφητικό χαρτί. Έτσι θα απομακρύνετε τα υπολείμματα ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος αλλοίωσης της γεύσης ή της οσμής.
Πότε δικαιολογείται η μούργα στο ελαιόλαδο:
• Όταν το λάδι είναι αγορασμένο αμέσως μετά την παραγωγή του από το ελαιοτριβείο.
• Σε έναν αποθηκευμένο για παράδειγμα τενεκέ λάδι θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχει ελάχιστη μούργα στον πάτο του γιατί η ψίχα της ελιάς θα αφήσει ελάχιστο κατακάθι, αλλά δεν δικαιολογείται να υπάρχει μούργα σε μπουκάλια με μικρή ποσότητα λαδιού, αν δεν είναι εντελώς φρέσκο το λάδι αγορασμένο εν γνώση σας.
• Όταν είναι χειμώνας και λόγω ψύχους το λάδι κατακάθεται ή και παγώνει μέσα στο δοχείο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα ή αν έχει παγώσει, με την αλλαγή των θερμοκρασιών θα επανέλθει.