Τηλέφωνο   6946707634

Διαδικασία συγκομιδής στους ελαιώνες μας:

eleiolado times epidauros

Step 1

Αρχικά στο χωράφι απλώνουμε τα δίχτυα και Χτενίζουμε τα κλαδιά της ελιάς με τα μηχανικά χτένια
agourelaio elies ladi

Step 2

Αφού ολοκληρωθεί το ρίξιμο του καρπού, μαζεύουμε τα απλωμένα δίχτυα σε σωρό για καθαρισμό από τα κλαράκια και τα φύλλα. 

elies koskinistra

Step 3

Ρίχνουμε τις ελιές πολύ προσεχτικά για να μην «τραυματιστούν» σε μια μεταλλική κατασκευή με πλέγμα που ονομάζουμε "κοσκινίστρα".
ladi tenekedes timi

Step 4

Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ειδικά σακιά, συνήθως 50 κιλών και τις μεταφέρουμε με δικό μας φορτηγάκι στο ελαιοτριβείο

Στάδια παραγωγής

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Αργολίδας(Νέα Επίδαυρο, Δήμαινα, Λυγουριό) συλλέγεται από τους παραγωγούς ελαιολάδου με διάφορους τρόπους. Παλιότερα ο ελαιόκαρπος μαζεύονταν από τα δέντρα με τα χέρια και ρίχνονταν στο έδαφος ή σε κουρελούδες, από όπου και συλλέγονταν. Χρόνια μετά ακολούθησε το ελαιομάζεμα με τα χτένια, ενώ σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι συλλογής του καρπού της ελιάς. Συνήθως συλλέγεται μετά τον Οκτώβρη, ώστε ο καρπός να είναι ώριμος, για να πάρουμε το καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά λάδι.

Παραδοσιακός τρόπος:

xtenia-eliasΓια πολλά χρόνια το μάζεμα του καρπού της ελιάς γινόταν με τα χειροκίνητα χτένια. Ο κορμός του κάθε δέντρου στρώνονταν περιμετρικά με τις λεγόμενες απλάδες (ειδικά πανιά μεγάλων διαστάσεων) και με ψηλές ξύλινες σκάλες που στηρίζονταν στους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά, οι παραγωγοί έριχναν τον καρπό από τα πολύ ψηλά σημεία που δεν έφταναν με τα χτένια από το έδαφος.

Αμέσως μετά, ο καρπός που μαζεύονταν στις απλάδες, καθαρίζονταν πάλι με τα χέρια από τα μικρά κλαδιά και φύλλα που έπεφταν κατά την ρήψη (η διαδικασία ονομάζονταν φούντα, επειδή καθάριζε ο καρπός από τις μικρές φουντίτσες του δέντρου) και γινόταν η τοποθέτησή τους σε ειδικά 50άκιλα σακιά (σάκιασμα).

Το χτένι, το οποίο αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες τον μοναδικό τρόπο ρήψης του καρπού (πολλοί παραγωγοί το χρησιμοποιούν ακόμα) είναι ευρεσιτεχνία του κ. Ξυπολιά από το Λυγουριό, παραγωγού της περιοχής μας, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη του τόπου για το προϊόν και την προσπάθεια για πρόοδο και ποιότητα.

Σύγχρονος τρόπος:


xtenagiaeliesΣταδιακά, ο παραδοσιακός τρόπος ρήξης αντικαταστάθηκε με μηχανές τύπου «χτένια» ή «ράβδιστικές», γεγονός που βελτιστοποίησε τον χρόνο συλλογής και την ποσότητα ελαιοκάρπου ανά ημέρα, αλλά φυσικά έχουν το μειονέκτημα του καυσίμου της ηλεκτρογεννήτριας, του θορύβου και του βάρους που σηκώνει όλη την ημέρα ο χειριστής τους.

Οι μηχανές ρήψης καρπού είναι μακριές μεταλλικές ράβδοι, που η κεφαλή τους καταλήγει σε περιστρεφόμενα χτένια (ή ράβδους ή παρόμοια κατασκευή).

Το υλικό κατασκευής των χτενιών είναι ελαστικό για αποφυγή τραυματισμού του καρπού και τραντάζει τα κλαδιά της ελιάς καθώς το κινούμε ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να πέφτει ο καρπός.

Διαδικασία συγκομιδής στους ελαιώνες μας:

1. Αρχικά στο χωράφι απλώνουμε τα δίχτυα (ελαφρύτερο υλικό από τις απλάδες και ποιοτικότερο γιατί αερίζεται ο καρπός) γύρω από τον κορμό και την ακτίνα των ελαιόδεντρων που θέλουμε.

elaiolado-argolidas     eleiolado-times-epidauros

2. Χτενίζουμε τα κλαδιά της ελιάς με τα μηχανικά χτένια, ώστε να πέσει ο καρπός της ελιάς στα δίχτυα.

elaiolado-timi-agourelaio     ladi-paragogos-argolida

3. Αφού ολοκληρωθεί το ρίξιμο του καρπού, μαζεύουμε τα απλωμένα δίχτυα σε σωρό. ώστε να μεταφέρουμε τον καρπό της ελιάς για καθαρισμό από τα κλαράκια και τα φύλλα. 

elies-manaki-ladi   agourelaio-elies-ladi

4. Ρίχνουμε τις ελιές πολύ προσεχτικά για να μην «τραυματιστούν» σε μια μεταλλική κατασκευή με πλέγμα που ονομάζουμε "κοσκινίστρα". Τρίβοντας με τα χέρια μας τα κλαράκια αφαιρούνται μαζί με το μεγάλο φύλλωμα που έπεσε κατά τη συλλογή του καρπού και οι ελιές πέφτουν καθαρές σε σακί, ώστε να είναι έτοιμες για το ελαιοτριβείο.

koskina-elaiolado   elies-koskinistra

5. Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ειδικά σακιά, συνήθως 50 κιλών και τις μεταφέρουμε με δικό μας αυτοκίνητο-φορτηγάκι στο ελαιοτριβείο, όπου και παρακολουθούμε - ελέγχουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι και την παραλαβή του λαδιού.

agora-eleioladou-paragogos   ladi-tenekedes-timi

Τελευταία Νέα

Νέα

Ευχαριστούμε την Realnews!

Φεβ 10, 2022
Ευχαριστούμε θερμά την εφημερίδα Realnews για την τιμή που…
4407
Νέα

Ξεκινήσαμε την νέα μας Παραγωγή!

Δεκ 08, 2021
Εξαιρετική η χρονιά και φέτος από ποιότητα και ποσότητα για…
971
Νέα

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο από Παραγωγό

Φεβ 02, 2021
Εξαιρετική η χρονιά και φέτος από ποιότητα και ποσότητα για…
3281
Νέα

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο - Νέα Επίδαυρος

Δεκ 24, 2019
Εξαιρετική η χρονιά και φέτος από ποιότητα και ποσότητα για…
3048

Δώστε Προσοχή!

Gallery

Δείτε βίντεο από την παραγωγή μας

 
 

Επικοινωνία

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6946707634
 Νέα Επίδαυρος, Αργολίδας

Ακολουθήστε μας στο..