Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο   6946707634

Διαδικασία συγκομιδής στους ελαιώνες μας:

eleiolado times epidauros

Step 1

Αρχικά στο χωράφι απλώνουμε τα δίχτυα και Χτενίζουμε τα κλαδιά της ελιάς με τα μηχανικά χτένια
agourelaio elies ladi

Step 2

Αφού ολοκληρωθεί το ρίξιμο του καρπού, μαζεύουμε τα απλωμένα δίχτυα σε σωρό. ώστε να μεταφέρουμε τον καρπό της ελιάς για καθαρισμό από τα κλαράκια και τα φύλλα. 

elies koskinistra

Step 3

Ρίχνουμε τις ελιές πολύ προσεχτικά για να μην «τραυματιστούν» σε μια μεταλλική κατασκευή με πλέγμα που ονομάζουμε "κοσκινίστρα".
ladi tenekedes timi

Step 4

Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ειδικά σακιά, συνήθως 50 κιλών και τις μεταφέρουμε με δικό μας φορτηγάκι στο ελαιοτριβείο

Στάδια παραγωγής

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Αργολίδας(Νέα Επίδαυρο, Δήμαινα, Λυγουριό) συλλέγεται από τους παραγωγούς ελαιολάδου με διάφορους τρόπους. Παλιότερα ο ελαιόκαρπος μαζεύονταν από τα δέντρα με τα χέρια και ρίχνονταν στο έδαφος ή σε κουρελούδες, από όπου και συλλέγονταν. Χρόνια μετά ακολούθησε το ελαιομάζεμα με τα χτένια, ενώ σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι συλλογής του καρπού της ελιάς. Συνήθως συλλέγεται μετά τον Οκτώβρη, ώστε ο καρπός να είναι ώριμος, για να πάρουμε το καλύτερο ποιοτικά και ποσοτικά λάδι.

Παραδοσιακός τρόπος:

xtenia-eliasΓια πολλά χρόνια το μάζεμα του καρπού της ελιάς γινόταν με τα χειροκίνητα χτένια. Ο κορμός του κάθε δέντρου στρώνονταν περιμετρικά με τις λεγόμενες απλάδες (ειδικά πανιά μεγάλων διαστάσεων) και με ψηλές ξύλινες σκάλες που στηρίζονταν στους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά, οι παραγωγοί έριχναν τον καρπό από τα πολύ ψηλά σημεία που δεν έφταναν με τα χτένια από το έδαφος.

Αμέσως μετά, ο καρπός που μαζεύονταν στις απλάδες, καθαρίζονταν πάλι με τα χέρια από τα μικρά κλαδιά και φύλλα που έπεφταν κατά την ρήψη (η διαδικασία ονομάζονταν φούντα, επειδή καθάριζε ο καρπός από τις μικρές φουντίτσες του δέντρου) και γινόταν η τοποθέτησή τους σε ειδικά 50άκιλα σακιά (σάκιασμα).

Το χτένι, το οποίο αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες τον μοναδικό τρόπο ρήψης του καρπού (πολλοί παραγωγοί το χρησιμοποιούν ακόμα) είναι ευρεσιτεχνία του κ. Ξυπολιά από το Λυγουριό, παραγωγού της περιοχής μας, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη του τόπου για το προϊόν και την προσπάθεια για πρόοδο και ποιότητα.

Σύγχρονος τρόπος:


xtenagiaeliesΣταδιακά, ο παραδοσιακός τρόπος ρήξης αντικαταστάθηκε με μηχανές τύπου «χτένια» ή «ράβδιστικές», γεγονός που βελτιστοποίησε τον χρόνο συλλογής και την ποσότητα ελαιοκάρπου ανά ημέρα, αλλά φυσικά έχουν το μειονέκτημα του καυσίμου της ηλεκτρογεννήτριας, του θορύβου και του βάρους που σηκώνει όλη την ημέρα ο χειριστής τους.

Οι μηχανές ρήψης καρπού είναι μακριές μεταλλικές ράβδοι, που η κεφαλή τους καταλήγει σε περιστρεφόμενα χτένια (ή ράβδους ή παρόμοια κατασκευή).

Το υλικό κατασκευής των χτενιών είναι ελαστικό για αποφυγή τραυματισμού του καρπού και τραντάζει τα κλαδιά της ελιάς καθώς το κινούμε ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να πέφτει ο καρπός.

Διαδικασία συγκομιδής στους ελαιώνες μας:

1. Αρχικά στο χωράφι απλώνουμε τα δίχτυα (ελαφρύτερο υλικό από τις απλάδες και ποιοτικότερο γιατί αερίζεται ο καρπός) γύρω από τον κορμό και την ακτίνα των ελαιόδεντρων που θέλουμε.

elaiolado-argolidas     eleiolado-times-epidauros

2. Χτενίζουμε τα κλαδιά της ελιάς με τα μηχανικά χτένια, ώστε να πέσει ο καρπός της ελιάς στα δίχτυα.

elaiolado-timi-agourelaio     ladi-paragogos-argolida

3. Αφού ολοκληρωθεί το ρίξιμο του καρπού, μαζεύουμε τα απλωμένα δίχτυα σε σωρό. ώστε να μεταφέρουμε τον καρπό της ελιάς για καθαρισμό από τα κλαράκια και τα φύλλα. 

elies-manaki-ladi   agourelaio-elies-ladi

4. Ρίχνουμε τις ελιές πολύ προσεχτικά για να μην «τραυματιστούν» σε μια μεταλλική κατασκευή με πλέγμα που ονομάζουμε "κοσκινίστρα". Τρίβοντας με τα χέρια μας τα κλαράκια αφαιρούνται μαζί με το μεγάλο φύλλωμα που έπεσε κατά τη συλλογή του καρπού και οι ελιές πέφτουν καθαρές σε σακί, ώστε να είναι έτοιμες για το ελαιοτριβείο.

koskina-elaiolado   elies-koskinistra

5. Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ειδικά σακιά, συνήθως 50 κιλών και τις μεταφέρουμε με δικό μας αυτοκίνητο-φορτηγάκι στο ελαιοτριβείο, όπου και παρακολουθούμε - ελέγχουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι και την παραλαβή του λαδιού.

agora-eleioladou-paragogos   ladi-tenekedes-timi

Δώστε Προσοχή!

Τελευταία Νέα

11
Ιαν2016

Ξεκίνησε η παράδοση της νέας παραγωγή μας...

Ξεκίνησε η παράδοση της νέας παραγωγή μας...

Εξαιρετικό ελαιόλαδο για το 2016 με απίθανη γεύση...!!! Τελειώσαμε με την παραγωγή...

08
Δεκ2015

Οι πελάτες μας είναι μέλη της οικογένειάς μας...!

Οι πελάτες μας είναι μέλη της οικογένειάς μας...!

Άριστο το λάδι μας για άλλη μια χρονιά, χρώμα...

07
Δεκ2014

Ανάκληση τυποποιημένου ελαιολάδου - 2014

Ανάκληση τυποποιημένου ελαιολάδου - 2014

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το τυποποιημένο προϊόν Παρθένο Ελαιόλαδο...

22
Ιαν2014

Εξαιρετική και φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου!

Εξαιρετική και φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου!

Ολοκληρώθηκε και φέτος η παραγωγή μας με εξαιρετική ποιότητα έξτα...

30
Απρ2013

Απάτη - Λάδι με Απόσμηση πωλείται ως Έξτρα Παρθένο

Απάτη - Λάδι με Απόσμηση πωλείται ως Έξτρα Παρθένο

Απάτη: Λάδι με απόσμηση πωλείται ως Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο! Συχνά...

30
Απρ2013

Λάδι, Ανάκληση από ράφια super-markets

Λάδι, Ανάκληση από ράφια super-markets

  Ανάκληση από τα ράφια ελαιολάδου δήθεν Έξτρα παρθένου νοθευμένου...

30
Απρ2013

Νέα νοθεία σε ελαιόλαδο - Ανάκληση από το ράφι

Νέα νοθεία σε ελαιόλαδο - Ανάκληση από το ράφι

Νέα Ανάκληση λαδιού νοθευμένου με σογιέλαιο από τα ράφια...

07
Ιαν2013

Μεταφορά παραγγελίας φρέσκου ελαιολάδου

Μεταφορά παραγγελίας φρέσκου ελαιολάδου

Δωρεάν Μεταφορά παραγγελίας φρέσκου ελαιολάδου μας! Παραγγελία φρέσκου ελαιολάδου σε...

07
Ιαν2013

Νέα παραγωγή ελαιολάδου

Νέα παραγωγή ελαιολάδου

Νέα παραγωγή ελαιολάδου! Θεσπέσια γεύση στην καλύτερη τιμή! Η νέα...

«
»

Gallery

Δείτε τα βίντεο από την παραγωγή μας

 
      
                              

Επικοινωνία

 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6946707634
 Νέα Επίδαυρος, Αργολίδας

Ακολουθήστε μας στο..